Open Dag succesvol met 20.000 bezoekers

De Open Dag waarmee de Week van de Akkerbouw op zaterdag 25 juni is afgesloten, heeft naar schatting twintigduizend bezoekers getrokken. Bij zo’n 100 bedrijven, van Zeeuws-Vlaanderen tot Noordoost-Groningen, konden de bezoekers alles horen, zien (én proeven) over de herkomst van hun eten.

Bekijk hieronder snel de sfeerimpressie van de succesvolle Open Dag. Houd de website en onze social media kanalen in de gaten voor een uitgebreid fotoverslag en de winnaar van de Akkerselfie wedstrijd.

Akkerbouwers die zaterdag hun deuren voor het publiek open zetten, hebben veel werk gemaakt van hun presentatie tijdens deze Open Dag. Zo was er een kookworkshop met vergeten groenten bij Holland Teelt in de Flevopolder, kookten chefs van het gerenommeerde restaurant De Vierbannen uit Ouwerkerk smakelijke gerechtjes op de Willemshoeve in Zierikzee en konden mensen met een ‘tour de boer’ langs de gewassen op het veld bij diverse akkerbouwbedrijven.

In gesprek op boerenerf

“We kijken terug op een geslaagde Open Dag, met een recordaantal deelnemende bedrijven in alle belangrijke akkerbouwregio’s in Nederland”, reageert Matthé Elema, directeur van de Brancheorganisatie Akkerbouw, initiatiefnemer van de Week van de Akkerbouw. “Een duidelijk signaal dat akkerbouwers graag hun verhaal willen delen met de consument. Of de akkerbouwer nu meer dan 1000 of rond de 100 bezoekers op hun bedrijf ontving, een gesprek van boer tot consument op het boerenerf is altijd waardevol. De akkerbouw is een moderne en innovatieve sector en wil graag vertellen hoe ze elke dag weer zorgt voor lekker, gezond en duurzaam geproduceerd voedsel.”

Graanduiken en friet maken

Een rondleiding door het veld of langs het machinepark, speurtochten, veldboeketten plukken, genieten van verse friet of suikerspinnen, graanduiken, zelf friet maken of koekjes bakken. Het is maar een heel kleine greep uit alle activiteiten op de akkerbouwbedrijven en hun toeleveranciers en verwerkers die aan de Open Dag van de Week van de Akkerbouw deelnamen. Overal was er voor jong en oud wat te beleven. Op het erf en op de akkers kregen geïnteresseerde bezoekers informatie over het telen van gewassen zoals aardappelen, granen, suikerbieten, wortelen en uien en de verdere verwerking tot voedsel.

Akkerselfies

In de aanloop naar de Week van de Akkerbouw en tijdens de week zelf, konden mensen leuke ‘Akkerselfies’ insturen; een foto met favoriete akkerbouwproduct, een akker of samen met een akkerbouwer. Alle Akkerselfies zijn deze week te zien op de website van de Week van de Akkerbouw. Er zijn inmiddels meer dan 100 inzendingen ingestuurd en de winnaar van de mooiste Akkerselfie maken we binnenkort bekend via social media.

De Week van de Akkerbouw is een initiatief van

en wordt mede mogelijk gemaakt door

 CZAV