Akkervlog en -blog

In akkervlogs en -blogs geven akkerbouwers je een inkijkje op hun bedrijf. Met hart en ziel werken ze elke dag aan de teelt van aardappelen, granen, suikerbieten en verschillende groenten. Kijk en lees hun verhalen.

 

Interview akkerbouw Leo de Jongh de Leeuw

­­­­Op zaterdag 25 juni vindt de Open Dag van de Week van de Akkerbouw plaats. Leo de Jongh de Leeuw, akkerbouwer in Wijhe (Overijssel), is één van de deelnemende boeren. Samen met zijn vrouw Annuska verbouwt hij verschillende gewassen zoals tarwe, aardappelen, uien en bieten. Lees snel verder om te ontdekken wat hier bij komt kijken.

Leo komt oorspronkelijk niet uit het ‘oosten’. Voorheen had Leo met zijn vader een akkerbouwbedrijf in de Hoeksche Waard. Zijn vrouw, Annuska, komt wel uit de regio Zwolle en na het vertrek uit de Hoeksche Waard is Leo opzoek gegaan naar percelen hier in de buurt. Uiteindelijk is hij terecht gekomen in Wijhe: ‘Het was eerst een melkveebedrijf, dus het was voor ons een grote stap om hier een akkerbouwbedrijf te beginnen. Maar ik had er veel vertrouwen in gezien de grondsoort. Het is zware klei maar de graszoden hebben er een mooie bewerkbare laag in gemaakt.’

Basis
Het is voor Leo vanzelfsprekend dat hij akkerbouwer is geworden. ‘Ik ben geboren op een akkerbouwbedrijf. Ik ging op jonge leeftijd al spelenderwijs meewerken.’ Maar wat maakt het leven als akkerbouwer nu zo speciaal? ‘Je moet het zien als een hobby, je bent met iets bezig wat groeit. Een ui bijvoorbeeld begint als sprietje, als je ziet wat het later wordt. Dat is natuurlijk fantastisch. Je bent eigenlijk bezig met de basis van het leven, het voedsel.’

Risico’s
Het bestaan van een akkerbouwer is niet zonder risico’s. ‘Ik moet er niet aan denken dat we van die regenbuien hebben zoals laatst in Limburg. Dat is een groot risico voor je bedrijf, iets waar consumenten zich vaak niet bewust van zijn. Je bent zo afhankelijk van het weer, je kijkt altijd naar het juiste moment om aan de slag te gaan.’

Werkzaamheden
Momenteel nemen Leo en zijn vrouw een kleine adempauze. ‘Sinds oktober zaten we te wachten met het inzaaien van tarwe. Dit ligt helaas nog in de schuur, vanwege de nattigheid. We hoopten in de winter over de vorst heen te kunnen zaaien. In het voorjaar was het koud en nat, maar in april hebben we tussen de buien door nog bieten kunnen zaaien. In mei hebben we het gerst gezaaid en de aardappelen kunnen poten. Alles kwam een beetje tegelijk, dat was een drukke periode. Op dit moment maken we de spullen schoon en zijn we bezig met onkruid- en ziektebestrijding.’

Week van de akkerbouw
Tijdens de Week van de Akkerbouw is er veel te ontdekken en beleven bij akkerbouwbedrijf De Jonghe Leeuw. Er zijn twee rondleidingen op het bedrijf, waarbij niet alleen Leo, maar allerlei betrokkenen vertellen over onder andere weidevogels, imkerij, wildbeheer en de omgeving van het bedrijf. Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Zij kunnen drukwanden bouwen waar aardappels achter bewaard worden, aardappelstempels maken en iedereen kan prijsvragen beantwoorden.

Kom dus op 25 juni een kijkje nemen op akkerbouwbedrijf de Jonghe Leeuw in Wijhe!

 

Vlog Just Hamming 

 

Vlog akkerbouwer Jan Reinier de Jong

Blog akkerbouwer Leon de Geus

Ik heb de grond in bruikleen van de volgende generatie!

Blijven denken aan de toekomst is wel het allerbelangrijkste wat wij akkerbouwers doen. Als wij goed zijn voor de bodem wil de bodem veel geven. Wij zijn een hele schone sector, dat hebben we met elkaar bereikt.

Akkerbouwer zijn is gewoon heel leuk. Geen dag is het zelfde

Boeren vandaag de dag is niet zo eenvoudig maar wel een hele leuke uitdaging. Inkoop – verkoop – techniek – teelt – financiën. Dat zijn veel afwisselende facetten in ons werk. Omdat je als akkerbouwer vaak alleen werkt mag je dat dus allemaal doen. Dat is leuk! Alle disciplines moet je beheersen. En dan ook nog innoveren!

Dat druppeltje valt precies op de goede plek
Innovatie in de keten gaat onder andere over technische toepassingen, satellieten, arbeidsverlichting. Dat zijn de ingrediënten van onze schone sector.  Mijn machines zijn aangepast met gps. Een prachtige vernieuwing voor ons akkerbouwers. Ik weet precies waar ik rijd met de trekker. Dat kleine druppeltje gewasbescherming wat nog nodig is valt precies op de goede plek. Nauwelijks milieubelasting. Nooit te veel, nooit te weinig.

Al die partners leveren topprestaties!
Mijn collega’s en ik zijn iedere dag op zoek naar beter, voor onszelf en zeker voor consumenten.
Dat doen we door in gesprek te blijven. De kweekbedrijven, zaadleveranciers, pootgoedleveranciers, al die partners leveren topprestaties! Er zijn nieuwe rassen en er is steeds minder gewasbescherming nodig. Het is een hele mooie uitdaging om de lat van de kwaliteit steeds hoger te leggen en ook zo te houden. Vooral als je weet dat wij ook heel afhankelijk zijn van het weer.

Mensen zeggen wel eens, wat heb je veel machines
Mensen zeggen wel eens:  wat heb je veel machines. Het is leuk om te vertellen waarom wij die nodig hebben én dat ze heel lang mee gaan. Natuurlijk hoort daar ook het verhaal over onderhoud en investering bij. Ik ben benieuwd of er ook vragen komen over de afzet, want ja dat hoort er ook bij. Hoe doet een akkerbouwer dat. Wij vertellen dat graag. En misschien komen er wel leuke tips.

Kom kijken, stel je vragen, geniet mee en consumeer!
Mooi dat deze uitwisselingskans er ligt. Interpolis is sponsor. Als akkerbouwer en lid van de sectorraad open teelten van Interpolis ben ik blij met deze ondersteuning. Een prachtige aanvulling op onze onderlinge gesprekken over continuïteit. Consumenten zijn ons bestaansrecht. Ons werk ligt buiten. Iedereen kan dit zien en getuigen zijn van ons werk. Kom kijken, stel je vragen, geniet mee  en consumeer!

 

Vlog akkerbouwer Wim van Gendt in Bemmel

Wim van Gendt laat zien wat hij zoal doet als akkerbouwer en wat hij gaat doen in de Week van de Akkerbouw.

Interview Wim van Gendt, akkerbouwer in Bemmel

 

Op 25 juni vindt de Open Dag van de Week van de Akkerbouw plaats. Wim van Gendt is één van de deelnemende akkerbouwers. Samen met zijn vrouw José en zijn zoon Koen verbouwt hij aardappelen, suikerbieten, uien en tarwe op zijn prachtige monumentale boerderij ‘Bergerden’ in Bemmel.

Lente
De lente is inmiddels al even begonnen, maar het mooie weer liet lang op zich wachten. Wim van Gendt: “Ik had eigenlijk nog aardappels willen poten, maar dat zit er vandaag helaas niet in met deze regen. Dus vandaag gaan we maar verder met aardappels sorteren.” Aardappels zijn het belangrijkste gewas van het bedrijf. Het grootste deel van de oogst wordt afgezet naar groothandelaars en particulieren. Ook levert het bedrijf aan Aviko, snackbars en diverse boerderijwinkels.

Familiebedrijf
Het is voor  Wim niet meer dan logisch dat hij akkerbouwer is. “Ik ben de vierde generatie in dit bedrijf, het is een echt familiebedrijf van vader op zoon.” Ooit had het bedrijf ook melkkoeien en varkens, maar nu is het een echt akkerbouwbedrijf. “Mijn vader besloot zich in de jaren ’70 volledig te specialiseren in akkerbouw.” Sinds een jaar zit zoon Koen van Gendt ook in het bedrijf en is alweer de vijfde generatie werkzaam op het bedrijf.

Duurzaamheid
Wim van Gendt probeert op verschillende manieren verantwoord en duurzaam te ondernemen. “We hebben zonnepanelen geplaatst op één loods. Veertig procent van al onze energie wordt opgewekt via deze panelen. Op deze manier proberen we ons steentje bij te dragen aan duurzaamheid. Verder zijn we global GAP gecertificeerd, dat houdt in dat alles wat wij doen geregistreerd wordt en dat er één keer per jaar een controle hierop plaatsvindt.”

Week van de Akkerbouw
Wim vindt het belangrijk dat hij de mensen kan laten zien waar het voedsel vandaan komt op de Week van de Akkerbouw. “Het is gewoon erg leuk om deel te nemen aan zo’n dag waarbij we burgers kunnen vertellen hoe en waar hun voedsel geproduceerd wordt. Er wonen hier in de regio veel mensen tussen Arnhem en Nijmegen, maar er is hier niet veel akkerbouw. Des te leuker voor de mensen om eens te komen kijken wat wij hier doen.”

Hij heeft dan ook mooie plannen voor de Open Dag op 25 juni. “Ik wil de mensen laten zien met welke machines we werken en welke verschillende werkzaamheden we hebben het hele seizoen door. Verder is het natuurlijk heel leuk om te laten zien hoe we de aardappels sorteren. En natuurlijk valt er iets te proeven, we gaan verse friet bakken. Kom daarom gerust een kijkje nemen in Bemmel!” 

Bekijk de prachtige beelden van de voorjaarswerkzaamheden bij akkerbouwer Dirk Jan Beuling.

Blog akkerbouwer Theo Vos

"Het leek er op dat we vandaag eindelijk de eerste bieten en uien konden zaaien, maar wederom heeft een buitje water mij verrast. Niet dat het nu extreem laat is voor het zaaien en planten, maar je wilt liever niet alles op een hoop. Nu maar hopen dat we met onze nieuwe pootmachine meer kunnen doen in kortere tijd, deze staat inmiddels startklaar om aan het werk gezet te worden. De ervaring leert dat nieuwe machines niet direct doen wat je wilt, dus ook dat wordt afwachten."

Lees de blog van akkerbouwer Theo Vos verder op Akkerwijzer.nl!

Wat doet een akkerbouwer in de lente?

Kees Hanse is akkerbouwer in Zierikzee. In zij vlog laat hij snel zien waar hij momenteel druk mee is. 

Interview Kees Hanse, akkerbouwer in Zierikzee

­­­­Op 25 juni vindt de Open Dag van de Week van de Akkerbouw plaats. Kees Hanse, akkerbouwer in Zierikzee, is één van de deelnemende boeren. Samen met zijn broer verbouwt hij verschillende gewassen zoals uien en aardappelen. Lees snel verder om te ontdekken wat hier bij komt kijken.

Lente
Sinds het begin van de lente zijn de broers Hanse druk aan het werk op het land. De eerste rode plantuien, zaaiuien en suikerbieten zijn ingezaaid. Kees Hanse: “Helaas heeft het veel geregend waardoor ik de rest van de suikerbieten nog niet kan zaaien. Dat is jammer want als je later dan 1 april zaait, is het mogelijk dat het gewas niet goed groeit. Bieten moeten in het voorjaar snel de grond in. Het plantje moet snel blad groeien om onder invloed van fotosynthese suikers te maken. Als je de suikerbiet laat poot, heb je minder tijd en krijg je minder suikers.”

Werkzaamheden
Wie denkt dat een akkerbouwer de hele dag op zijn land werkt, heeft het mis. Kees Hanse: “Als akkerbouwer ben je niet alleen aan het werk op het land. Je bent ook een elektricien, boekhouder, timmerman, monteur en schilder.” Het werk van een akkerbouwer is afhankelijk van het weer. “Een gemiddelde werkdag bestaat eigenlijk niet, alles hangt af van het weer. Als het een week regent, werk ik de administratie bij. Met mooi weer maak ik bijvoorbeeld het drainage materiaal schoon. Op die manier kan het water gemakkelijk van het land naar de sloot afgevoerd worden.”

Passie
Het leven als akkerbouwer past Kees Hanse goed. “Als liefhebber van de natuur kan ik het merendeel van mijn tijd buiten doorbrengen.” Ook de vrijheid die je als akkerbouwer hebt, waardeert Kees. “Als ik ’s morgens opsta,  ben ik akkerbouwer en als ik ’s avonds naar bed ga ben ik akkerbouwer. Tussendoor doe ik van alles maar dat doe ik op mijn moment en op mijn tempo. Dat is niet te vergelijken met ander werk.”

Week van de Akkerbouw
De passie voor zijn vak, laat Kees Hanse graag zien aan consumenten tijdens de Open Dag van de Week van de Akkerbouw op zaterdag 25 juni.”Vroeger had iedereen wel iemand in zijn familie die boer was. Tegenwoordig zijn er steeds minder boeren. Ik heb het idee dat consumenten de binding zijn verloren met de herkomst van hun voedsel. Men weet vaak niet wat er allemaal moet gebeuren voordat verse producten in de supermarkt liggen. Ik vind dat we als akkerbouwsector de Week van de Akkerbouw moeten aangrijpen om consumenten te enthousiasmeren voor de akkerbouw en draagvlak te behouden voor de Nederlandse akkerbouw.”

Kees Hanse gaat dan ook flink uitpakken tijdens de Open Dag. “Als ik iets doe, dan wil ik het goed doen’’. Ik ga de mensen uit de omgeving natuurlijk laten zien wat een akkerbouwer doet én ik wil laten zien wat er allemaal nog meer bij komt kijken. Daarom heb ik verwerkende en toeleverende bedrijven uitgenodigd maar ook het waterschap en het onderwijs. Er zal genoeg te beleven zijn op mijn bedrijf in de regio. Van proeverijen tot ponyritjes en rondleidingen. Ik nodig een ieder uit om een kijkje te komen nemen!”  

Twitter fotoverslag

Laat de lente maar komen! Het lijkt er op dat we aankomende week heerlijk voorjaarsweer kunnen verwachten. Officieel is de lente natuurlijk al even begonnen en dat betekent dat veel akkerbouwers het land inmiddels alweer op zijn gegaan. Bekijk hieronder het Twitter fotoverslag.

Ivo Haartsen ‏@ih83_zvl  19 mrt.IJzendijke, Sluis
Mooie omstandigheden om de zaai #uien van @lbsalome aan de #akker toe te vertrouwen. Met @NxtFertilizers fertiphos 

Jacob-Jan ‏@JacobJanButh  25 mrt.
De witlof bedden zitten weer op zijn plek. #akker

Vincent Coolbergen ‏@VCoolbergen  23 mrt.
Impressie aardappelen planten #oogst16 #akker #kmwp

Mark Verhage ‏@markske1983  18 mrt.
We zijn ook los met t voorjaarswerk in #zeevla. Eindelijk is de grond bekwaam genoeg. #akker @Rumpt_Steke @sbg_gps

William brooymans ‏@WBrooymans  19 mrt.

Ploegen voor zaaiuien. #akker aandrukken met #franquet synchrolab

Nog meer foto's zien? Klik op onderstaande button om ons te volgen op Twitter!

Word ambassadeur van de akkerbouw

Als enige akkerbouwer in een gebied met veehouders en veel omwonenden die hun werkzaamheden buiten de landbouw hebben, heb je nog al eens wat uit te leggen. Niet zozeer omdat er kritische vragen zijn, nee. Er zijn vooral veel belangstellende vragen over hoe een gewas groeit, waarom je niet elk jaar aardappels op hetzelfde perceel teelt en wat het verschil is tussen tarwe en gerst. Dat zijn vaak leuke gesprekken en daar moet je natuurlijk altijd even tijd voor vrijmaken.

Zo organiseren we in onze buurt elk jaar een barbecue waar boeren en burgers elkaar ontmoeten. Waar nieuwe bewoners worden verwelkomd en waar je de verrassendste gesprekken hebt. Zo vroeg een aanwonende mij vorig jaar wat ik daar toch voor een gewas had ingezaaid tegenover haar huis. Toen ik vertelde dat dit Japanse haver was, dacht ze dat ik haar wat probeerde wijs te maken. Toen ik ook nog vertelde dat ik daarmee kleine schadelijke beestjes in de grond wilde doden, was ze er helemaal van overtuigd dat ik een biertje teveel gedronken had. Dat laatste zal ik maar in het midden laten, maar het leuke was dat ze me een paar weken later vertelde dat ze gegooglet had op “Japanse haver” en had gezien dat het echt bestond. Ze ging het iedereen vertellen die bij haar op bezoek kwam!

Een andere buurtbewoner dacht dat ik het wel heel erg druk had nadat ik in alle vroegte met de cultivator de bevroren grond ging bewerken. Dat kon toch wel op een geschikter moment bij daglicht en dooi? Dat je zo de bodemstructuur spaart, was niet in zijn gedachten opgekomen. Dingen die vanzelfsprekend zijn voor ons akkerbouwers,  zijn dat voor onze omgeving vaak helemaal niet.

De week van de akkerbouw in juni is daarom heel goed om anderen kennis te laten maken met onze prachtige sector. Als akkerbouwers hoeven we het daar echter niet bij te laten. Naast actief meedoen in buurt of dorp, bieden social media mooie kansen om ons te laten zien. Een leuke foto van zaai, oogst, akkerrand of kievitsnest is tegenwoordig zo gemaakt en via groepsapp, facebook of twitter gedeeld en geliket. Zo kan iedereen die dat wil op zijn of haar manier ambassadeur worden van onze prachtige sector en bijdragen aan een nog betere maatschappelijke waardering van de akkerbouw.

Jaap van Wenum

Akkerbouwer op de Veluwe en voorzitter van de LTO vakgroep Akkerbouw

 

De akkerbouw brengt land tot leven

Het is niet voor de eerste maal dat de akkerbouwers in ons land de deuren van de boerderijen openen om de burger en consument te tonen waar het voedsel vandaan komt. Verreweg de meeste burgers komen in de dagelijkse praktijk nauwelijks in aanraking met de productie van de landbouwproducten en ook niet met de boeren zelf. Daarom is het dus belangrijk om de burger/consument naar de boerderij te halen. Het meest geschikte moment daarvoor is natuurlijk wanneer in de zomer onze akkers in bloei staan en zo het land tot leven brengen met een rijke kleurschakering aan akkerbouwgewassen.

Naast het initiatief van de verenigde organisaties in de Branche Organisatie Akkerbouw bij deze ‘Week van de Akkerbouw’ komen er ook diverse regionale initiatieven voor. Een opmerkelijk idee is uitgewerkt in mijn herkomstgebied: de Noord-Friese landstreek Het Bildt. In deze regio worden iedere vijf jaar de ‘Bildtse Aardappelweken’ georganiseerd, waarbij open dagen op de boerderij gecombineerd worden met kunsttentoonstellingen. Het resultaat hiervan is dat er verrassend veel bezoekers, die nog nooit een boerderij bezocht hebben, dan wel die stap ondernemen.

Het succes van deze tentoonstellingen is zo groot dat dit concept zelfs is opgenomen in het mega cultuurproject Leeuwarden Europese Culturele Hoofdstad 2018. Een opvallend onderdeel van dit cultuurproject is ook dat er een poëzie uitwisseling is met de partner cultuurhoofdstad, Valletta op Malta . Hierbij gaat traditioneel pootgoed van Friese boeren, met daaraan gehecht tweetalige gedichten, naar aardappelboeren op Malta. De oogst wordt in het voorjaar als traditionele Malta’s verkocht in de Nederlandse supermarkten, met aan ieder zakje weer een gedicht gehecht! Op deze manier wordt de consument niet alleen meegenomen naar de wonderlijk mooie gang van zaken om bijna jaarrond toch verse nieuwe aardappelen te kunnen eten , maar ook nog verblijd met een portie cultuur! Zie hier: de akkerbouw als bron voor zowel ons voedsel als cultuur.

Teun de Jong, akkerbouwer in Friesland en voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV)

Wat doet een akkerbouwer eigenlijk in de winter?

Ontdek dit in de vlog van Martin de Ruiter, akkerbouwer in Strijen. Hij laat je snel zien wat één van zijn belangrijkste bezigheid is voor het drukke voorjaar begint.

Kijk om je heen!

De akkerbouw in Nederland is een mooie sector waar we trots op mogen zijn. Er zijn volop ontwikkelingen en uitdagingen gaande waar we als sector mee te maken krijgen. Vooral de jonge akkerbouwer zal hierop in moeten spelen. Hij/zij zal met volle aandacht met het eigen bedrijf bezig moeten zijn om zowel (teelt)technisch als op het gebied van de regelgeving bij te blijven. Dit is geen gemakkelijke taak, want de ontwikkelingen gaan erg snel. Je moet als jonge akkerbouwer van alles een beetje verstand hebben om je bedrijf goed te runnen. Nu zal de een zich volledig intern op het bedrijf richten, terwijl de ander meer oog heeft voor de omgeving en draagt actief uit waar hij/zij mee bezig is. Met beide uitersten is uiteraard niks mis, maar we moeten ervoor waken dat we onszelf met een puur interne blik op het bedrijf niet van onze omgeving vervreemden. Bovendien is trots in anonimiteit minder leuk. Hoewel de fysieke afstand tussen boer-burger in Nederland erg klein is, is het gat met de belevingswereld tussen beiden nog behoorlijk groot. Als jonge boeren moeten we ons ervan bewust zijn dat er een taak ligt om voortdurend te laten zien dat we op een goede manier bezig zijn. Vertel iedereen die het wil weten hoe we onze mooie producten maken! Deze taak zal  steeds belangrijker worden en iedereen zal hier zijn steentje aan bij gaan dragen. De Week van de akkerbouw biedt  bij uitstek de gelegenheid om deze handschoen op te pakken en het blikveld tot voorbij de perceelsgrenzen te verruimen.

Doeko van ’t Westeinde, akkerbouwer in Groningen en dagelijks bestuurslid Nederlands Agrarisch  Jongeren Kontakt (NAJK) met de portefeuille akkerbouw

Vertel het verhaal van de akkerbouw

“Akkerbouwers en de verwerkende bedrijven zijn heel goed in wat ze doen, alleen vertellen we nog te weinig ons verhaal. Daarom organiseren we in juni opnieuw de Week van de Akkerbouw. Want het is een sector om trots op te zijn! Met vakmanschap en innovatie vergroten we de opbrengst en verduurzamen we de processen. En de akkerbouw staat aan de vooravond van nog veel meer vernieuwing. Zoals precisielandbouw, effectievere bemesting en plantspecifieke onkruidbestrijding. Naarmate je verder van de sector af staat, ken je dat verhaal niet. Maar het is waard om verteld te worden. Wat er bijvoorbeeld allemaal gebeurt voordat er een vers brood bij de consument op tafel ligt! Waar komt het vandaan, en hoe wordt het verwerkt?

Dit, en veel andere voorbeelden, tonen we aan het publiek tijdens de Week van de Akkerbouw. Burgers zijn geïnteresseerd in de herkomst van hun voeding. Bewuste consumenten stellen terecht steeds hogere eisen aan de kwaliteit van voeding. De akkerbouwsector kan alles vertellen over hoe gewassen groeien, hoe ze worden geoogst, bewaard, vervoerd en verwerkt. Daarom ben ik ervan overtuigd dat ons initiatief om burgers uit te nodigen om een kijkje te komen nemen bij de akkerbouwers en bij de deelnemende bedrijven, zéker in goede aarde zal vallen!”

Dirk de Lugt, voorzitter Brancheorganisatie Akkerbouw

De Week van de Akkerbouw is een initiatief van

en wordt mede mogelijk gemaakt door

 CZAV